Amningshets - Deja vú

Det här skrev jag för några veckor sen. Lägger upp det, så fortsätter jag från idag sen:
 
Idag blir Isabelle 5 veckor och jag funderar starkt på att ge upp amningen TYVÄRR. Längtade efter att få känna den där mysiga amningen den här gången och var så glad när det verkade fungera. Men det har blivit lite likadant som med Elvie....
 
Jag minns inte vad jag har skrivit sist om amningen men jag ammade verkligen HELA tiden och ändå hade hon gått ner nästan 200 gram på 5 dagar. Jag blev ordinerad att ge ersättning efter amning så det höll vi på med under helgen sen fick jag komma tillbaka på måndagen. Då hade hon gått upp litegrann men jag skulle fortsätta ge ersättning efter amning under en vecka för att hon skulle komma upp i födelsevikten.
Självklart känner man stress och ångest över att det inte känns som att mjölken räcker till när man ammar så ofta men att hon ändå går ner i vikt. Dessutom har jag amningsnapp och läste att det kan hjälpa att ta bort den så jag har kämpat både med att träna bort den, ge ersättning och amma. Napparna bara lossnade hela tiden så jag fick tejpa med kirurgtejp och fick sår av tejpen till slut för att jag ammade så ofta.
 
Och så satt jag dag in och dag ut med nötande av tejp ovanpå sår, övade på att ta bort nappen vilket ledde till skrik och gap från isabelles sida och svett från min sida, amma, ge ersättning...och ja..det är väl typ det jag har gjort. Sen dessutom avled min kollega och jag började drömma massa mardrömmar och tänkte mycket på henne, jag och kim separerade och jag har flyttat bara på några dagar, haft båda barnen ensam då och då och isabelle på heltid, mamma - min främsta stöttepelare åkte utomlands
Från idag:
Jag var som sagt tvungen att ge Isabelle ersättning efter varje mål under 1,5 veckas tid precis som med Elvie. Vet inte om det är min mjölk eller amningsnappen som gjort att de inte fått i sig så mycket som de skulle. I slutet av den veckan vägrade hon amma. orkar inte ens skriva hur mycket jag kämpade och ville slita av mig håret,men till sist satt jag och pumpade när hon sov bara för att jag inte ville att mjölken skulle sina.
 
Hon hade gått upp bra i vikt måndagen därpå men det var ju tack vare all ersättning. Hon sa att jag kunde satsa mer på amningen nu men det var ju omöjligt eftersom hon bara skrek vare sig jag hade amningsnapp eller inte.
 
Dessutom kan jag känna nu eftersom att vi hade separerat att det kanske är lika bra. Ska kim ha henne en natt får jag typ pumpa i flera dagar innan för att han ska ha så det räcker och pumpa ur hela tiden när jag är ensam för att inte få mjölkstockning. Kändes riktigt trist trots allt och jag provar fortfarande trycka ut mjölk ibland bara för att se OM jag kan amma fortfarande. Försöker amma ibland, men det går självklart inte, hon tar inte ens tag. bara skriker och undrar när flaskan kommer.
 
Konstigt egentligen att man alltid får den där känslan av dåligt samvete när folk tar för givet att man ammar. Typ i en affär om Isabelle gråter. "Du kan amma i provrummet". Vad säger man då? "Nää jag kan inte amma!" och sen drar man sin historia om varför? Nä, man bara får dåligt samvete, skäms lite, ler lite obekvämt och går ut till bilen med sin skrikande bebis och ger en flaska i smyg.
Men faktiskt tycker jag fler och fler börjar bli mer accepterande över ens val/eller inte val, att inte amma. Kan dock inte riktigt släppa att min barnmorska kallade mig för "den lata generationen" för att jag inte kunde amma Elvie. Tydligen gav jag upp för lätt. Och låt det vara så då, men ingen annan än jag vet hur mycket jag kämpade och hur dåligt jag mådde. Båda gångerna jag börjat med ersättning har jag mått bättre psykiskt även om det varit tråkigt.
 
Så tack och hej amningen, vi fick iallfall 1,5 månad tillsammans denna gång.
 
på BB när jag försöka lära mig hur man gör haha!
 
Nöjd bebis


aq » Riikka

Äsch! Man gör det som funkar bäst för en själv. Idag är väl amning och ersättning likvärdig Näringsmässigt och det är bättre för både dig och Isabelle (och elvie) med en glad mamma än en sönderstressad mamma med konstant dåligt samvete över något som ingen annan har med att göra. Jag hade turen att det funkade jättebra, och jag gillade verkligen det men när jag slutade vid 6 månader fick även jag dåligt samvete p g a "man borde amma så länge man kan". För då slutade jag inte för att det inte räckte utan för att jag ville ha tillbaka min kropp alldeles för mig själv. Hejja dig!

Svar: Ja absolut! Näringsinnehållet tvivlar jag inte en sekund på faktiskt! Elvie fick ju ersättning och gick också upp jötte bra i vikt och har inte utvecklat några allergier eller blivit sjuk oftare så det där tror jag bara är en dum myt! Jag ville amma för att det är så bekvämt och verkar så mysigt. Vad skönt att det gick så bra för dig att amma och att man ändå kan sluta när man vill även om det är för sin egen skull ❤️ hejja DIG och snart ska du föda 👏👏👏😃😃
kimelie.blogg.se

2015-10-22 // 18:59:05
aq » Sara

Tycker att d var onödigt sagt av din barnmorska. Amning fungerar inte för alla men omgivningen verkar förvänta sig d. Fick snea blickar ofta när min son fick ersättning då amningen aldrig kom igång och jag inte orkade pumpa ur längre än 1 månad. Min mormor e född på 40talet och hon måste vara en lat generation då d inte funkade för henne heller.Svar: Ja det är verkligen tråkigt och de tycker typ att det är självklart att jag ammar eftersom hon är så liten. Haha eller hur! 😂❤️
kimelie.blogg.se

2015-10-22 // 19:58:25

Jag blev nästan lite ledsen när ersättning strulade till det för oss, hon blev jättehård i magen och kunde inte bajsa själv på flera dagar. Hade varit så bra just när man är iväg eller behöver barnvakt osv. Är sämst på att pumpa så sitter inte på nå jättelager direkt. Finns för- och nackdelar med allt. Sen verkar folk tycka att allt är tabu nu för tiden, ger man inte sina barn ekologisk mat så är man en hemsk människa typ. I ditt läge så är ju faktist ersättning ett bättre alternativ för isabelle, för att hon ska gå upp i vikt :)

Svar: Ja det kan ju vara jobbigt åt andra hållet också :/ vissa bebisar vill ju verkligen inte ta flaska heller, det måste vara jobbigt om man ska pumpa eller ge ersättning :/

Ja man ska va så jävla perfekt hela tiden! Därför älskar jag din blogg för den är så ärlig! 😃❤️
kimelie.blogg.se

2015-10-23 // 00:49:23

Vilken jäkla dum och onödig kommentar av den där barnmorskan! Herre gud, man tycker att hon borde vara kunnigare än att uttrycka sig så! Nej du, glöm den där tanten! Huvudsaken är ju att barnen får i sig mat, sedan om det är från bröstet eller flaskan har ju ingen som helst betydelse! Ersättningen idag är ju väldigt bra! Du ska inta ha något dåligt samvete alls! Var istället stolt över vilken grym mamma du är som fattar bra beslut för dig och dina barn! Att kämpa och kämpa, slita sig i håret och må dåligt för att det inte riktigt funkar som man vill håller ju inte i längden. Så, håll huvudet högt nästa gång du ger fina Isabell flaskan :)
Kram!

2015-10-27 // 09:09:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback